ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:00

Του Παναγιώτη Στάθη 

Έναν ανεξάντλητο θησαυρό από στοιχεία που ξεκλειδώνουν την περίφημη λίστα Βεστφαλίας – Ρηνανίας εξασφάλισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς μετά την έφοδο που έκαναν στα γραφεία του υποκαταστήματος της UBS στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες. Η έφοδος αποφασίστηκε καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των λογαριασμών που περιλαμβάνει η λίστα Βεστφαλίας – Ρηνανίας (περίπου 10.500) είχαν ανοιχθεί σε αυτή την τράπεζα και κρίθηκε σκόπιμο να αντληθούν επιπλέον στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έφοδος έγινε στα γραφεία της τράπεζας και της εκπροσώπου της καθώς και στο γραφείο ενός μεγάλου broker που συνεργάζεται με την τράπεζα. Τα αποτελέσματα κατά κορυφαία πηγή είναι “εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ανοίγουν πλήρως την έρευνα”.  Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες:

Ταυτοποίηση 

Ταχτοποιήθηκαν πάνω από 200 μεγαλοκαταθέτες της UBS αφού η έφοδος των εισαγγελέων έβγαλε θησαυρό. Πήραν σκληρούς δίσκους υπολογιστών και τα αρχεία τόσο από το υποκατάστημα όσο και από το γραφείο του broker. Αμέσως κατάφεραν να ταυτοποιήσουν σχεδόν 200 καταθέτες, με την μικρότερη κατάθεση να φτάνει τα 1,5 εκατ. και τη μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια.

Η έφοδος έγινε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Γιαννη Δραγάτση και Χρ. Ντζούρα.

Αυτοκαταγγελία και φεύγουν σημειώματα 

Στα χέρια των αρχών βρίσκονται πλέον αρχεία με αριθμούς λογαριασμών, ποσά και κάποια ονόματα. Όπου δεν υπήρχαν ποσά ή ονόματα έγινε αυτόματη ταυτοποίηση με τους αριθμούς λογαριασμών στη λίστα Βεστφαλίας – Ρηνανίας και “κούμπωσαν” αμέσως σχεδόν 200 καταθέτες. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει άρδην την έρευνα αφού πλέον όλα τα στοιχεία των μεγαλοκαταθετών είναι στη διάθεση των αρχών ενώ οι σκληροί δίσκοι τυγχάνουν επεξεργασίας στα εργαστήρια της ΔΕΕ. Παράλληλα η νομοθέτηση της διάταξης περί αυτοκαταγγελίας που θα δίνει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους σπεύσουν να πληρώσουν πριν κινηθεί η ποινική διαδικασία, προωθεί την έρευνα στο επόμενο στάδιο που είναι η αποστολή σημειωμάτων προς τους ενδιαφερόμενους. Αν εκείνοι σπεύσουν να πληρώσουν τότε θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια.  Εκτιμάται μάλιστα ότι η εν λόγω λίστα μπορεί να αποφέρει στο δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Πηγη:http://www.capital.gr/story/3088863